به صورت کلی ظروف سنگی و دیگ سنگی علاوه بر اینکه جزو سالم ترین و بی ضررترین ظروف برای آشپزی کردن شناخته گردیده اند. در زمره صنایع دستی کشور عزیزمان قرار گرفته اند. هر ظرفی برای اینکه ماندگار باشد باید به درستی از آن استفاده و نگهداری شود؛ ظروف سنگی هم مستثنی از بقیه ظروف نبوده و باید از آنها درست استفاده و نگهداری نمود. اگر مشکلی برای آنها پیش آمد باید بدانیم که چگونه و چطور آن را برطرف کنیم تا بتوانیم ظرف را دوباره استفاده کنیم.
چرا دیگ سنگی یا هرکاره ترک میخورد؟
- ظرف را ابتدا آب بندی نشده استفاده کرده اید
- در هنگام پخت و پز با ظرف دیزی سنگی آن را روی شعله زیاد گاز قرار داده اید. چون هنگام پخت و پز با ظرف دیزی سنگی باید روی حرارت بسیار ملایم و کم انجام گردد.
- در هنگام پخت غذا در دیگ سنگی حواستان به مقدار آب تبخیر شده غذا نیست. آب غذا خشک شده و دیگ سنگی بدون آب و خشک روی شعله بوده
- دیگ سنگی خود را سرد و گرم کردید . بگذارید کاملا سرد شود بعد آن را بشویید و یا در حالت سرد روی شعله قرار ندهید.
- جهت تهیه انواع دیزی سنگی کلیک کنید.
پیشنهاد مطالعه : آب بندی دیگ سنگی و بهترین نکات استفاده ازآن
چند نکته کاربردی
-
اگر دیگ سنگی آب و نم بسیار کمی پس دهد ترک آن کم است. در این صورت قابل ترمیم خواهد بود اما اگر ترک زیاد باشد قابل ترمیم نبوده و فقط میتوانید آن را در دکور آشپزخانه خود قرار دهید.
-
پس از خرید دیگ سنگی داخل آن آب ریخته و چند دقیقه صبر کنید. اگر از دیواره و کف دیگ سنگی آب به بیرون پس داده نشد دیگ سنگی سالم است. اگر ظرف دارای رگه هایی شبیه ترک خوردگی است هیچ ایرادی ندارد.
ترمیم ترک دیگ سنگی
اگر دیگ سنگی شما ترک برداشته اصلا نگران نباشید. بلکه با استفاده از دو روش زیر می توانید خودتان ترک دیگ سنگی یا همان هرکاره سنگی را تا بخش بسیاری از آن را برطرف کرده و مجددا از آن استفاده نمایید.
روش 1
اولین راه برای اینکه کار ترمیم ترک دیگ سنگی را انجام دهیم این است:
داخل ظرف سنگی خود را تقریبا پراز آب کنید بعد یک قاشق زرد چوبه همراه یک قاشق نشاسته و یک قاشق رب گوجه فرنگی و همچنین حدود ۲۵۰ گرم دنبه را نیز داخل دیگ سنگی خود بریزید. سپس روی شعله بسیار ملایم قرار دهید تا به نقطه جوش رسیده و ۱۰ دقیقه همچنان بجوشد.
بعد از آن شعله را خاموش نموده و صبر کنید ظرف کاملا سرد شود. بعداز اینکه دیگ سنگی سرد و خنک شد آن را شسته و استفاده کنید .
روش 2
سفیده تخم مرغ را با آهک یا پودر خاک همین سنگ مخلوط نموده تا یک خمیر شل بدست آید. سپس داخل و خارج دیگ سنگی را از هرگونه ماده غذایی تمیز و پاک نمایید و سپس این خمیر را هم به داخل و به خارج دیگ مخصوصا نواحی دارای ترک بمالید. (مانند ملات درزگیری کنید) و چندین ساعت به آن زمان دهید تا این خمیر کاملا خشک گردد . پس از آن دیگ سنگی را کاملا شسته و بگذارید تا خشک شود و بعد از آن استفاده کنید.
برای ترمیم ترک دیزی سنگی باید چه کنیم؟
ظروف سنگی از جمله ظروفی است که قدمت بسیار بالایی نسبت به دیگر مدلها را دارد. که دوباره به چرخه تولید و استفاده بازگشته. قابلمه سنگی جزو سالم ترین و بیضررترین ظروف قرار میگیرد. این ظرف طعم واقعی غذا را حفظ می نماید. پخت غذا در آن باعث می گردد تا خواص مواد از بین نرفته و علاوه بر چشیدن یک غذای خوشمزه با طعم واقعی، تاثیرات مثبتی نیز برای بدن داشته باشد. غذاهایی که برای پخت آن از قابلمه سنگی استفاده میکنیم معمولاً دیزی و آبگوشت است که طعم بسیار دلپذیری دارند.
روش های دیگر ترمیم ترک دیگ سنگی:
اگر در زمان استفاده، دیگ شما دچار ترک خوردگی گردد جای نگرانی نیست. به راحتی میتوانید آن را با روشهای گفته شده ترمیم نمایید و مجدداً استفاده نمایید:
روش اول:
اول داخل و خارج دیگ را کامل تمیز کنید. بعد سفیده تخم مرغ را به همراه آهک و یا پودر حاصل از تراش دادن سنگ مخلوط نمایید تا خمیر یکدستی بدست بیاید. این خمیر را در تمامی نواحی دیگ مخصوصاً قسمتهایی که دچار ترک خوردگی شده بمالید. چند ساعت زمان دهید تا خمیر خشک بشود. پس از آن میتوانید دیگ را بشویید و از آن استفاده نمایید.
روش دوم:
در این روش هم داخل ظروف سنگی را پر از آب کنید، سپس یک قاشق زردچوبه با یک قاشق نشاسته، رب گوجه فرنگی و ۲۵۰ گرم دنبه داخل دیگ سنگی ریخته و روی شعله ملایم بگذارید تا به نقطه جوش برسد. سپس شعله را خاموش نموده و زمان دهید تا دیگ خنک گردد. پس از سرد شدن دیگ میتوانید آن را شسته و استفاده کنید.
علت ترک دیگ سنگی و ترمیم ترک دیزی سنگی
چندین علت برای ایجاد ترک روی دیگ سنگی هست. از جمله این موارد می شود به آببندی نشدن قابلمه قبل از استفاده اشاره نمود.
مورد دیگر حرارت بالا در زمان پخت و پز است. حتماً توجه کنید زمان استفاده از دیگ سنگی حرارت باید بسیار کم و ملایم باشد.
خشک بودن دیگ سنگی در زمان پخت هم باعث آسیب به آن می گردد. هنگام پخت دقت نمایید که آب غذا خشک نشده باشد.
دیگ را نبایستی در شرایط شوک دمایی قرار بدهیم بنابراین زمانی که خیلی سرد است روی حرارت قرار ندهید و برعکس.
نکات جالب مربوط به استفاده از دیگ سنگی.
ترمیم ترک دیزی سنگی زمانی انجام می گردد که میزان آب زیادی پس نداده باشد. در صورتی که ترک خوردگی شدید باشد قابل ترمیم نیست.
لازم است زمان خرید حتماً دیگ را چک نمایید. درون آن آب بریزید تا مطمئن شوید ترک خوردگی نداشته و آب پس نمیدهد.
بسیار توجه داشته باشید قبل از استفاده از دیگ سنگی لازم است مراحل آب بندی را باید به صورت زیر انجام بدهید:
در اول کار قابلمه را با دستمال خشک وتمیز کنید. تا هرگونه خاک بر جای مانده ناشی از تراش از سطح آن پاک گردد.
دیگ را بشویید تا خاکی روی سطح آن باقی نمانده و کاملاً تمیز شود. سپس چند ساعتی زمان دهید تا خشک شود.
پس از خشک شدن دیگ تمامی قسمت های داخلی و بیرونی آن را با روغن دنبه و یا روغن مایع چرب کنید. همچنین میتوانید روغن گرم شده را با زردچوبه مخلوط کرده و آن را به تمام سطح بمالید و آغشته کنید.
در مرحله بعدی ظرف را که کاملاً چرب شده است. در جای گرم برای مدت ۱ روز قرار دهید تا این چربی ها کاملاً به خورد قابلمه برود.
حالا دیگر میتوانید از دیگ سنگی استفاده کنید. توجه داشته باشید هرچه دیگ چرب تر بشود استحکام بیشتری خواهد داشت.
چگونه از قابلمه سنگی استفاده کنیم؟
- زمان پخت حتماً باید شعله روی حرارت ملایم قرار داشته باشد.
- قابلمه های سنگی فقط امکان پخت غذاهای آبدار را دارند.
- دقت نمایید که هیچگاه نباید داخل ظرف کم آب و یا خشک گردد.
- اگر زمان پخت، آب غذا کاهش پیدا نمود مقداری به آن آب جوش اضافه نمایید.
- هنگام حمل ظروف سنگی احتیاط داشته باشید تا دچار ترک خوردگی و شکستگی نشود. و یا اینکه از جعبه مناسب برای حمل استفاده نمایید.
- جوشاندن شیر در این ظروف اکیدا ممنوع است.
- هنگامی که ظروف سنگی هنوز داغ است نبایستی آن را بشویید تا دچار تغییرات دمایی گردد. بهتر است مقداری زمان دهید تا به دمای محیط برسد.
- انواع خورشتهای آبدار را میتوان در آن پخت. اما پخت برنج در این ظروف امکان پذیر نمی باشد.
سطح داخلی و خارجی دیگ سنگی را باید مقداری چرب کنید. بنابراین در شستن ظروف زیاده روی نداشته باشید.
خواص و ویژگی قابلمههای سنگی
- غذا در این ظروف در هیچ شرایطی نمیسوزد و ته نمیگیرد.
- پس از پخت غذا و خاموش شدن حرارت تا زمان زیادی غذا گرم باقی می ماند.
- شستن این ظروف بسیار آسان است. مهمتر از آن دیگر نگران پاک شدن روکشهای سطح ظروف در زمان شست و شو نیستید.
- جنس سنگ طوری است که چربی باقیمانده غذا در اطراف آن باقی نخواهد ماند.
- این ظروف دارای خاصیت ضد چسبندگی اند که هیچگاه نیز از بین نخواهند رفت.
- پخت غذا در این ظروف به آرامی انجام میشود و مثل یک آرام پز عمل می کند.
روش ترمیم ترک دیگ سنگی و آماده کردن آن برای استفاده
دیگ سنگی علاوه بر اینکه از سالم ترین ظروف برای آشپزی کردن محسوب می شود. واقعا طعم دیزی و آبگوشتی در آن آماده می شود بی نظیر است. هرکس دیزی دیگ سنگی را چشیده باشد بعید است که طعم آن از زیر زبانش از بین برود.
در اینجا دوست دارم یکی از تجربه های مادرم که او هم از مادربزرگم یاد گرفته بود و به من یاد داد براتون بگم. و همه نکته ها و روش ترمیم دیگ سنگی ترک خورده و آماده کردن دیگ سنگی نو برای پخت یا همان آب بندی کردن دیگ سنگی را براتون بنویسم.
آماده کردن دیگ سنگی جهت استفاده و پخت
برای آماده نمودن دیگ سنگی نو یا همان آب بندی کردن آن یکی از بهترین و ساده ترین روش ها روشی است که در ادامه گفته می شود:
- اول دیگ را ۲ الی ۳ ساعت جلوی آفتاب قرار داده تا خوب داغ گردد.
- تیکه بزرگ دمبه گوسفند را روی دیگی که جلوی آفتاب داغ شده کاملاً بمالید. بایستی داخل و بیرون دیگ را کاملاً به دمبه آغشته نمایید.
- بعد از دمبه کشیدن روی دیگ، آن را ۲ الی ۳ روز در جلوی آفتاب قرار دهید. تا دمبه کاملاً جذب دیگ گردد.
حالا دیگ سنگی شما آماده شده تا با آن دیزی های خوشمزه درست کنید.
نکته: هنگامی که دیگ را اصطالحاً دمبه مالی می کنید رنگ دیگ از خاکستری به سیاه تغییر پیدا می کند.
دمبه مالی کردن دیگ سنگ برای آب بندی کردن آن و ترمیم ترک دیگ سنگی به کار می آید.
برای پخت آبگوشت و دیزی با دیگ سنگی این دو نکته را در در نظر داشته باشید تا دیگ نشکند یا ترک بر ندارد:
- هیچ گاه دیگ را مستقیماً روی شعله قرار نداده و از یک شعله پخش کن استفاده کنید.
- در صورتی که هوا سرد است و دیگ سرد است آن را روی شعله نگذارید. بلکه کمی آب گرم داخل آن بچرخانید و بعد داخل آن آب بریزید و روی شعله قرار دهید.
نکته: چون در دیگ سنگی آب خیلی دیرتر به جوش می آید. مادرم همیشه آب رو در کتری به جوش می آورد و داخل دیگ می ریخت. اینجوری خیلی زودتر آب داخل دیگ به جوش آمده و وقتی شروع به جوشیدن می کرد. حرارت اجاق که البته شعله پخش کن هم روش بود، خیلی کم می کرد. (در حد دم گذاشتن برنج) من هم همین کار رو می کنم و دیگم تا الان ترک نخورده.
چطور ترمیم ترک دیزی سنگی را انجام دهیم؟
- سفید تخم مرغ را با آهک هم بزنید تا یک خمیر شل مثل ارده بدست آید. به این خمیر اصطلاحاً ساروج گویند.
- چربی و مواد داخل ترک دیگ را با سرچاقو یا سوزن پاک نمایید.
- این مواد را با سر چاقو داخل شکاف و ترک دیگ، از بیرون دیگ بکشید.
- دیگ را دو الی سه ساعت در آفتاب قرار داده تا این مواد خوب خشک گردد.
- به همین سادگی ترک دیگ سنگی هم ترمیم می شود.
در زمان های دور مردم برای پخت و پز غذا از ظروف سنگی و مسی استفاده می کرده اند. ولی امروزه شاهد انواع ظرف های لعابی ، تفلون ، شیشه ای ، سرامیکی و … هستیم . این ظروف موجب بروز انواع سرطان ها هستند. چرا که با گذشت زمان و استفاده ی بیشتر از این ظروف کم کم قسمت هایی از ظرف جدا و از طریق غذا وارد بدن می شود. در نهایت بیماری هایی را به وجود می آورند.
استفاده از این ظروف باعث تغییراتی در بافت و ساختار غذا می گردد.
زیرا با داغ شدن بیش از حد و سریع ظروف بافت و عناصر مواد غذایی نمی توانند خود را با سرعت بالا تطبیق دهند. در نتیجه به مرور زمان به سم و مواد سرطانی تبدیل می شوند.
اگر در طعم غذاهای پخته شده در ظروف سنگی و تفلون دقت کرده باشید. متوجه می شوید که تفاوت فاحشی بین این دو غذا وجود دارد. چرا که غذای طبخ شده در ظروف سنگی از کیفیت و طعم خیلی خوبی برخوردار هستند.
ظروف سنگی از دیرباز برای پخت و پز مناسب ترین ظروف بوده اند. همچنین آبگوشت و دیزی های پخته شده نیز در این ظروف خیلی خوشمزه هستند. اگر دیزی سنگی میل کرده باشید. حتما این مطلب را تصدیق خواهید نمود.
برای تهیه دیزی سنگی می تانید به بزرگترین مرکز دیزی سنگی شرق کشور سر بزنید.