قلیان یا غلیان که از قدیم الایام در کشور رواج داشته است و یکی از سنت های قدیمی ما ایرانیان است و در بسیاری از جمع های خانوادگی و دوستان مورد استفاده قرار می گیرد.اما سوال این است که آیا نحوه آماده کردن صحیح قلیان را می دانید؟اگر شما دوستان عزیز علاقه مندید که با نحوه صحیح آماده کردن قلیان آشنا شوبد فقط کافی است تا پایان مقاله همراه دوسیب کالا باشید.
قلیان چیست؟
قلیان وسیله ای برای دودکردن تنباکو، با مخزن آبِ که معمولاً جنس آن از شیشه و آتش دانی بر سَر آن است . در مخزن کوزه ای آن آب ریخته می شود و تنباکو در قسمت فوقانی در جایی مخصوص زیر زغال قرار می گیرد و از طریق نی پیچ انعطاف پذیر که به کنار این وسیله متصل است، دود با گذشتن از آب بالا کشیده می شود. کوزۀ آن از بلور، شیشه، و پوست کدو یا نارگیل تهیه می شد که امروزه نوع شیشه ای آن متداول است . قبل از هر کاری برای نحوه آماده کردن صحیح قلیان ،شستن همه اجزای قلیان است . باید تمام اجزای آن را به خوبی جدا کنید و آن ها را با آب گرم و یک برس بلند و باریک بشویید . سعی کنید پس از هربار استفاده قلیانتان را آب کشی کنید.سپس شیشه ی قلیان را از آب سرد پر کنید . اگر قصد شستن شلنگ قلیان را دارید ، این کار باید از مدتی قبل انجام شود ، زیرا اگر داخل شلنگ قلیون آب بریزید مدتی طول می کشد تا کاملا خشک شود و ممکن است در هنگام قلیون کشیدن چوب خورده یا ضایعات به همراه داشته باشد. بنابراین یا از مدتی قبل تر شلنگ را بشویید و منتظر شوید تا کاملا خشک شود، و یا از شستن داخل آن خودداری کنید.
اگر قلیان چوبی دارید از شستن تنه قلیان بپرهیزید ، چرا که ممکن است بپوسد و رطوبت بکشد ، و عطری که به مرور زمان از دود تنباکو گرفته را از دست بدهد .
پیشنهاد مطالعه : مضرات قلیان و نکات مهم تاثیر قلیان بر سلامتی
کوزه قلیان
نحوه آماده کردن قلیان کار بسیار ساده ای است ، باید بدانید برای داشتن کوزه قلیان سالم ، آب کوزه قلیان را بعد از هر بار مصرف ، تعویض کنید تا همیشه آب تازه داخل کوزه باشد . چون اگر این کار را انجام ندهید ، آب مانده و راکد حالتی گندیده به خود میگیرد، و دارای باکتری و ها و میکروب های زیادی است که به درون ریه شما هم راه پیدا می کنند. توصیه میشود آب قلیون را هم وقتی از آن استفاده نمی کنید خالی کنید ، تا میله داخلی اگر آهنی است زنگ نزند ، و یا اگر میله چوبی است کپک و قارچ در آن به وجود نیاید.
![کاربرد پمپ یخ](https://dosibkala.ir/wp-content/uploads/2023/05/پمپ-یخ.webp)
پمپ یخ قلیان
برای اینکه از دود قلیان خنک و سرد لذت ببریم ، می توانیم از دو راه برای نحوه آماده کردن صحیح قلیان استفاده کنیم .
یک روش این است که داخل کوزه قلیان که آب هست قالب یخ می ریزند تا آب آن به طور کامل سرد شود . روش دیگر استفاده از پمپ یخ ، یا کمپرس یخ که به آن خمپاره یخ هم نیز گفته می شود،است .
پمپ یخ در واقع کپسولی است که به شلنگ و قلیان وصل می شود که با قرارگیری در فریزر ، یخ زده و بسیار خنک می شود و با نصب شدن بر روی شلنگ قلیان ، دودی که عبور می کند را خنک می کند.
برای استفاده از پمپ یخ باید ابتدا آن را در فریزر قرار بدهیم تا مایعی که درون پمپ هست یخ زده و خنک باشد. با یخ زدن پمپ یخ می توان آن را روی شلنگ (بین شلنگ و قلیون) نصب کرد تا دود عبوری خنک و خوشایند شود. نوعی شلنگ هم وجود دارد که خود دارای پمپ یخ است و به همین منظور استفاده می شود.
این شلنگ دارای دو کپسول آب است که با قرار گرفتن در فریزر یخ زده و موجب می شود تا ساعتها بتوان قلیانی با دود خنک داشته باشید .
آب قلیان
آبی که در کوزه قلیان می ریزید باید خنک و تازه باشد. این آب باید به اندازه ای باشد که حدودا 2.5 سانتی متر از لوله قلیون در آب فرو رود . البته بسته به سایز قلیون این مقدار می تواند متفاوت باشد، مثلا برای قلیون های کوچک ، 1.5 سانتی متر کافی است. آب کوزه قلیون نه باید به حدی کم باشد که صدای قل قل کردن قلیون شنیده نشود، و نه به حتی زیاد باشد که در هنگام قلیان کشیدن به شلنگ وارد شود.
ریختن تنباکو در سر قلیان
توجه داشته باشید که پایه ای که تنباکو بر روی آن قرار می گیرد باید کاملا محکم به تنه متصل شده باشد. بعد از انتخاب طعم تنباکوی دلخواه آن را در کاسه ی مخصوص ریخته و بر روی تنه ی قلیان قرار دهید.
بعد از باز کردن بسته ی تنباکو باید به میزان مناسب تنباکو را جدا کنیم در حدی که طعم آن باعث اذیت مصرف کننده نشود و قلیان بی طعم نیز نباشد. با قرار دادن تنباکو در داخل سری قلیان انگشت خود را در وسط تنباکو قرار داده تا هوا به سهولت از آن عبور کند. میتوانید 3 یا 4 قطره آب نیز به تنباکو اضافه کنید .
هرگز تنباکو را به داخل سری قلیان فشار ندهید در صورتی که تنباکو به حالت فشرده در سری قرار بگیرد قلیان خفه می شود. درپوش سری را نیز باید در فاصله ی چند میلیمتری از تنباکو قرار دهید .
تنباکو
نام تنباکو به برگ های خشک و بریده شده این گیاه گفته میشود .مصرف اصلی این گیاه تدخین دود حاصل از سوزاندن برگ های خشک آن است که دارای نیکوتین است. تنباکوهای مخصوص قلیان به طور کلی به دو دسته میوهای و چوب تقسیم میشوند.
پیشنهاد مطالعه : شلنگ قلیان یا نی قلیان
نحوه آماده کردن صحیح قلیان با استفاده از تنباکو خوانسار
تنباکوهای چوب (نظیر خوانسار، عرب و مغان) که قدیمیها از این نوع تنباکوها استفاده می کنند . این تنباکوها را برای آمادهسازی، میبایست چندین ساعت قبل از کشیدن درون آب خیس کرد تا زهر آن گرفته شود. در این نوع تنباکوها، ذغال مستقیما بر روی تنباکو قرار میگیرد.
نحوه آماده کردن قلیان با استفاده از تنباکو میوه ای
تنباکوهای میوهای، نیازی به خیس کردن ندارند و هر زمان که بخواهید میتوانید از آنها استفاده نمایید. اما متاسفانه ضرر این نوع تنباکوها، خیلی بیشتر از تنباکوهای چوب میباشد. برای استفاده از این نوع تنباکوها، میبایست بین تنباکو و ذغال، یک فویل آلومینیومی قرار داده و درون آن، سوراخهایی به مقدار کافی ایجاد کنید. گذاشتن مستقیم ذغال بر روی این نوع تنباکوها، سبب سوخته شدن آنها شده و انسان را به بیماری سرطان مبتلا میکند.
تفاوت تنباکو برازجانی و خونساری
تنباکو براز جانی و خوانساری هر دو از یک نوع گیاه گرفته می شوند اما با هم تفاوت های اندکی دارند.
اولین تفاوت تنباکو براز جانی با خوانساری در نوع دود آن است. دود تنباکوی برازجان نرم تر و با کفیت تر بوده ولی دود تنباکو خوانسار تند است.
تنباکوی خوانساری از نوع برازجانی ارزان تر و پرفروش تر است.
تنباکوی خوانسار معمولا از برگ تنباکو ولی تنباکو خوانسار از قسمت چوب ساخته می شود. به همین دلیل کشیدن تنباکو خوانسار کمی بیشتر زمان می برد زیرا سوختن چوب کمی طولانی تر است. ولی تنباکوی برازجان خیلی زود تموم می شود و دوام چندانی ندارد.
برای اطلاع دقیق از قیمت تنباکو دیجی کالا بهترین و مناسب ترین گزینه است .به علاوه کلیه محصولات دوسیب کالا هم در آن نیز موجود می باشد.
نحوه آماده کردن صحیح قلیان با ذغال
بعد از گذاشتن یک فایل آلومینیومی بر روی درپوش، لازم است بر روی فویل چند سوراخ ایجاد کنید، هرچه سوراخ ها بیشتر و بزرگتر باشد هوای بیشتری عبور خواهد کرد. زغال هایی که با کمک آتش گردان به خوبی داغ و روشن کرده اید را بر روی فویل قرار دهید. چنانچه زغال ها سنگین هستند بهتر است سوراخ ها را بیشتر کنید. لازم است ذغال های آماده شده در آتشدان را بر روی فویل قرار دهید.
ذغال قلیان : ذغال درخت لیمو برای این کار، بسیار مناسب میباشد. دقت داشته باشید که از ذغالهای نامرغوب، همانند ذغالهایی که برای کبابکردن بهکار میروند، جداً پرهیز کنید. ذغال خوب ذغالی است که بعد از گداخته شدن (و یا به اصطلاح گرفتن)، وقتی که خاموش شد، کاملا خاکستر شده باشد .
آماده سازی ذغال : سادهترین راه برای آمادهسازی ذغال، آن است که یک ظرف آهنی را برداشته و انتهای آن را با میخ سوراخ کنید. سپس ذغالهای خود را درون این ظرف ریخته و آن را بر روی گاز قرار دهید. با این کار، گاز شما به هیچ عنوان کثیف نخواهد شد. اما عیب این روش در این است که مدت زمان زیادی را برای گرفتن همه ذغالها میبایست صرف کنید. برای رفع این عیب، میتوانید از یک عدد آتشگردان استفاده کنید. بدینصورت که بعد از گذشت دو، یا سه دقیقه، ذغالها را درون آتشگردان ریخته، و درون بالکن یا حیاط خانهتان، شروع به چرخاندن ذغالها نمایید. آنقدر این کار را انجام دهید، تا تمامی ذغالها، کاملا گداخته شوند.
![چگونه زغال قلیان را آماده کنیم](https://dosibkala.ir/wp-content/uploads/2023/05/آماده-کردن-قلیان.webp)
آداب قلیان کشیدن
آداب قلیان کشیدن به این صورت است که معمولاً میبایست به صورت جمعی کشیده شود و تنهایی قلیان کشیدن را جالب نمیدانند. زمانیکه قلیان را به میان میآورند، بزرگترین فرد جمع باید آن را چاق کند. البته اگر خود فرد به هر دلیلی مشکل تنفسی داشته باشد و نخواست این کار را انجام دهد، میتواند این کار را به فرد دیگری در جمع واگذار کند. . اینکه قلیان می بایست دور بچرخد و نوبت رعایت شود و هرکسی حق ندارد، یکدفعه از وسط جمع آن را بگیرد. هر کسی که نوبت اوست، باید تعداد پُکهایش را تنظیم کند تا نوبت به همه برسد. نباید فقط یک نفر تا آخر قلیان را تصاحب کند .
پیشنهاد مطالعه : تاریخچه قلیان
سخن پایانی
یکی دیگر از آداب قلیان کشیدن تشکر کردن است . هیچ کس نباید سرخود، به زغال یا سایر اجزای قلیان دست بزند و هر حرکتی باید با رضایت همهی افراد صورت بگیرد. تمام افرادی که دور قلیان نشستهاند، باید قلیان بکشند؛ هر چند کم و کوتاه. اگر فردی از این کار امتناع کند، نسبت به بقیه بیاحترامی کرده است. البته شاید این کار افراد قلیانکش جمع را خوشحال هم کند. اما آداب این کار چنین است. در ضمن به خاطر داشته باشید، آلوده ترین قسمت بدن هر فرد و محل تجمع انواع باکتری و ویروس ها، دهان اوست. پس حتما از سری های جداگانه استفاده کنید. اگر سری همراه ندارید، سرِ شلنگ را قبل از رد کردن، با حرارت زغال به نوعی استریل کنید.
ما در این مقاله سعی کردیم که شما دوستان عزیز را با نحوه آماده کردن صحیح قلیان آشنا کنیم .هم چنین درباره اجزا مختلف قلیان ،آداب قلیان کشیدن و آماده سازی قلیان با انواع تنباکو به طور کام صحبت کردیم .امیدواریم که مفید واقع شده باشد. در انتها به خاطر داشته باشید هربار قلیان کشیدن معادل کشیدن هفتاد نخ سیگار است. پس اگر بدن و ریه خود را دوست دارید، در کشیدن قلیان زیاده روی نکنید .