امروزه قلیان کشیدن یک جزء جدا ناپذیر از تفریحات جوانان محسوب می شد.لذا برای استفاده ازآن باید بدانیم که چگونه یک قلیان خوب چاق کنیم ؟.اگر قلیان را به صورت اصولی آماده نکنیم ،کام دهی و دود مناسبی نخواهد داشت و نمی توانیم از کشیدن آن لذت ببریم.پس برای آشنایی با چگونه یک قلیان خوب چاق کنیم ؟ تا انتهای مقاله همراه ما باشیم.
قلیان چیست ؟
قلیون یا قلیان لوله آبی است که برای کشیدن تنباکوی شیرین و طعم دار استفاده می شود. البته از انواع دیگر تنباکوها مانند خوانسار هم برای کشیدن قلیان استفاده می شود. قلیان دارای یک لوله نسبتاٌ بزرگ است که از یک محفظه آب، یک محفظه تنباکو و یک یا چند لوله انعطاف پذیر تشکیل شده است. توتون یا تنباکو قلیان اغلب با پالپ میوه یا عسل، با طعم های اضافی مانند نارگیل، نعناع یا قهوه شیرین می شود .
انواع قلیان
قلیان ها انواع مختلفی دارند که از جمله آن می توان به قلیان چوبی،قلیان کریستالی،قلیان عربی و … اشاره کرد.لازم به ذکر است که بدانید چاق کردن قلیان در همه آن ها یکسان است.
اجزاء تشکیل دهنده قلیان
بطور کلی قلیان از بادگیر ، تنه ، میلاب ، سر قلیان ، نی و کوزه تشکیل شده است.محفظه تنباکو در قلیان شامل یک کاسه حاوی ذغال داغ است که روی تنباکوی طعم دار (سری قلیان) قرار می گیرد. زغال توسط فویل آلومینیومی سوراخ دار یا هر جدا کننده فلزی از تنباکو جدا می شود. همانطور که زغال تنباکو زیر را گرم می کند، دود ایجاد می شود و افراد می توانند از طریق شلنگ قلیان دود را استنشاق کنند. دود از داخل محفظه آب کشیده می شود و قبل از استنشاق به ریه، خنک می شود.
پیشنهاد مطالعه: مقایسه انواع قلیان

قلیان چوبی :
قلیون چوبی همانطور که از نامش مشخص است از جمله قلیون های اصیل و سنتی بوده که بدنه ی چوبی داشته و بسیار زیبا می باشند. البته امروزه قلیان های چوبی کمیاب شده اند. معمولا قلیون های چوبی از چوب درخت گردو و پسته ساخته و در کارگاه های خراطی یا خاتم کاری بر روی بدنه ی آن ها نقش بندی می شود. برای مشاهده انواع قلیان کامل چوبی کلیک کنید.
در صنایع دستی از قبیل خاتم کاری در اصفهان و دیگر شهرها قلیان های تزیینی زیبایی از جنس چوب کار شده به شکل خاتم کاری تولید می شود.
قلیان های چوبی شکل سنتی تری دارد و بنابراین در بسیاری از قهوه خانه های سنتی و معمولا برای کشیدن تنباکوی خوانسار استفاده می شود. البته بهتر است برای مصرف تنباکوهای میوه ای با قلیان چوبی تنها یک طعم را انتخاب کنید ؛ چون قلیان های بدنه چوبی به راحتی بو و طعم را به خود جذب خواهند کرد. یکی از مزایای قلیان چوبی قیمت مناسب ، و طعم گیری عالی آن می باشد . نگه داری سخت، عدم استفاده از چند طعم مختلف، ترک خوردگی و پوسیدگی قلیان های چوبی از جمله معایب این گروه از قلیون ها می باشد
متریال اصلی ساخت این نوع قلیان چوب است که در ساخت بدنه و اجزای دیگر آن استفاده میشود. از این نوع قلیون بیشتر برای کشیدن تنباکوی چوبی برازجان و خوانسار استفاده میشود. البته تنباکوهای میوهای را هم میتوان با قلیون چوبی استفاده کرد اما نکتهای که وجود دارد این است که حتما باید تنباکویی استفاده کنید که دارای یک طعم ثابت باشد. زیرا بوی تنباکو در تنه چوبی قلیان نفوذ میکند و استفاده از تنباکو با طعم جدید، مزه خوبی نخواهد داشت.
قلیان کریستالی یا شیشه ای
جنس بدنه این قلیان از شیشه و پیرکس است که با رنگهای متنوع در بازار یافت می شود. وزن این محصول نسبت به انواع برنجی قلیان سبک تر بوده اما از انواع چوبی سنگین تر است . این محصول به دلیل کریستالی بودنش نسبت به انواع چوبی و فلزی از استحکام بسیار کمتری برخوردار است و در اثر برخورد اشیاء به آن و یا افتادن بر سطوح سخت ممکن است بشکند .
این نوع قلیان ها از زیبایی و جذابیت خاصی برخوردار هستند و همانطور که از اسم آن پیداست جنس بدنه این قلیان از شیشه و پیرکس میباشد. قلیان های کریبستالی در رنگ ها و شکل های مختلفی در بازار وجود دارند که همین موضوع باعث شد انواع قیمت های مختلفی داشته باشند.
قلیان فلزی
قلیان های امروزی بیشتر از جنس فلز می باشند، قلیون فلزی از جنس های برنجی، استیل و آهن با روکش کروم ساخته می شوند. قلیون های برنجی کیفیت خوبی داشته و طرفداران زیادی نیز دارد. قلیون های برنجی به دلیل کیفیت بالا، بعد از مدتی دچار پوسیدگی نخواهند شد . از مزایای قلیان برنجی داشتن بدنه محکم و تغییر طعم راحت و عدم پوسیدگی می باشد ؛ و مهمترین عیب و تفاوت قلیان عربی و معمولی قیمت و هزینه ی بالای آن در مقایسه با دیگر انواع قلیان می باشد.
قلیان برنجی
جنس این نوع قلیان از برنج یا برنز میباشد. باتوجه به آنکه برجسته یا پتینه کاری بر روی فلزاتی مانند مس، برنج و یا برنز یکی از هنرهای اصیل ایرانیان است، از این هنر برای طراحی و تزیین قلیون برنجی نیز استفاده میشود. چنین قلیون هایی باتوجه به آنکه با هنر دست طراحی شدهاند از قیمت بسیار بالایی برخوردار هستند.میتوانید لیست کامل انواع قلیان برنجی را ببینید.
قلیان عربی
یکی از انواع قلیان ها ، قلیان عربی است که بیشتر در کشورهای عربی مورد استفاده قرار می گیرد . در بخش بالایی آن از یک صفحه آلومینیومی کوچک که شبیه به سینی است به جای کاغذ آلومینیومی استفاده می شود. بر روی این صفحه ی آلومینیومی ذغال قرار می گیرد، دیواره های این سینی مانع از ریختن ذغال ها می شود.
قلیان عربی نیز دارای چند شیلنگ هستند که به مخزن متصل شده و چند نفر میتوانند هم زمان از آن استفاده کنند.
این نوع قلیان در کشورهای عربی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد و شکل ظاهری آن کمی متفاوت با نوع ایرانی آن است. در قلیان های عربی از نوع دو قپه هم استفاده می شود که دارای یخدان نیز می باشد .قد این قلیون ها نسبتاً بلند است.
پیشنهاد مطالعه :تاریخچه پیدایش قلیان
قلیان شارژی
این نوع قلیان دستگاه کوچک و کم حجمی است که برای ترک قلیان سنتی و کاهش عوارض آن اولین بار توسط کشور چین اختراع شد. در قلیان شارژی به جای تنباکو از مایعی استفاده میشود که دارای رایحه تنباکوهای میوهای و بدون نیکوتین است. پس از برخورد این مایع با المنتهای گرم شده قلیان شارژی، دودی ایجاد میشود که با پک زدن وارد دهان میشود .
قلیان مسافرتی
جنس قلیون های مسافرتی یا قلیان سفری از اکرلیک می باشد. اصلی ترین تفاوت قلیان مسافرتی و معمولی در ساختار و شکل ظاهری آن ها است، در حقیقت قلیون های سفری به شکل استوانه هستند . این قلیان سفری کاملا سبک و قابل حمل بوده و اسمبل و یا سرهم کردن بسیار ساده ای دارد. معمولا چون از این قلیان ها میتوان در ماشین استفاده کرد در بخش پایینی قلیون های سفری، فنری تعبیه شده است تا در زمان حرکت ماشین، قلیان لرزش نداشته باشد این قلیون ارزان و به صرفه با بسته بندی شیک و لوکس مناسب برای استفاده و یا هدیه دادن می باشد. ابعاد قلیون سفری هوکاه به طول ۳۰ سانتیمتر و قطر ۱۰ سانتیمتر می باشد.
قلیان کوچک
از دیگر انواع قلیون، قلیان های کوچک میباشد. از این نوع قلیان در سفر و یا پیکنیک برای اشغال جای کمتر و حمل و نقل آسان استفاده میشود. ارتفاع قلیان کوچک کمتر از نوع معمولی بوده اما سایر اجزای آن مانند قلیان های رایج میباشد.
چگونه یک قلیان خوب چاق کنیم ؟

قلیان یکی از وسایلی است که از گذشته های دور تاکنون در میان اکثر افراد رواج داشته و دارد. قلیان وسیله ای برای دود کردن تنباکوی گرم شده و مخصوص است. دود قلیان می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و گردش خون و ریوی را افزایش دهد.
در ادامه مطالبی در مورد اجزا قلیان و روش های آماده سازی قلیان و نحوه درست چاق کردن قلیان می خوانید.
روش های آماده سازی قلیان
قلیان ها در انواع مختلف تولید می شوند . تفاوت اصلی میان این وسایل در شکل ظاهری، نحوه ساخت و جنس اجزای آنها می باشد.
اولین قدم برای آماده سازی قلیان تمیز کردن اجزای مختلف قلیان است.که در تمام قلیان ها به یک روش انجام میشود . قبل از استفاده از قلیان و زمانی که حس می کنید قلیان کثیف شده است اقدام به شستن قلیان کنید .
قبل از شستن قلیان تمام قطعات را از هم جدا کنید و غیر از شلنگ همه را با برس نرم بشویید. مراقب جام آب باشید با تماس با قطعات دیگر نشکند. سپس با حوله تمیز خشک کنید . جام آب را با آب سر پر کنید و بدنه قلیان در آب قرار بگیرد. حدودا ۲٫۵ سانت از بدنه قلیان در آب فرو می رود. اگر این مقدار در داخل آب نباشد در کاهش دود قلیان موثر است. می تونانید از یخ داخل جام استفاده کنید . یخ را به آب قلیان اضافه کنید. شاید در بعضی از افراد دود اذیتشان کند ولی اگر آب جام قلیان سرد باشد کشیدن قلیان لذت بخش تر می شود.
برای اینکه طعم قلیان تازه بماند یخ داخل آب بریزید که وقتی آب قلیان گرم می شود یخ کمک کند تا در دمای کم و سرد باقی بماند. بدنه قلیان را داخل جام آب بگذارید و از بالا فشار دهید تا بدنه به دهانه جام بچسبد. یک قطعه به نام درزبند از جنس سیلیکون و پلاستیک در بالای بدنه قلیان وجود دارد تا بتوان قلیان را هوادهی کرد. شلنگ را به محل مورد نظر روی بدنه قلیان وصل کنید. یادتان باشد دهانه شلنگ باید با محل نصب شلنگ روی بدنه قلیان یکی باشد. بعضی قلیان های شلنگی متصل به بدنه ندارد و در جایی دیگر قرار میگیرد.
آماده سازی قلیان
محل تنباکو را روی پایه قلیان قرار دهید. یادتان باشد اگر درست در جای خود نصب نشود احتمال افتادنش زیاد است. پس با دست کمی فشار دهید تا درست در جایی خود قرار گیرد . همیشه برای آماده سازی قلیان از تنباکو تازه و مرطوب استفاده کنید. تنباکو را دور از نور خورشید و محل خشک نگه دارید.
در ادامه شما با نحوه طعم دار کردن قلیان جدید همراه ما باشید .
وقتی قلیون جدیدی تهیه می کنید، بخصوص اگر قلیون شما چوبی باشد ، در ابتدا طعمی ندارد یا ممکن است کمی طعم چوب در آن باشد، بنابراین نیاز است تا قلیون را طعم دار کنید. در واقع طعم دار کردن قلیون نو ، یکی از موارد مهم در آب بندی قلیون است که سبب می شود قلیون خوبی داشته باشید. منظور از طعم دار کردن قلیون این است که قلیون شما حتی زمانی که روشن نیست و قلیان را چاق نکردید ، عطر و بویی از تنباکو بدهد.
روش آماده سازی قلیان چوبی و طعم دار کردن قلیان چوبی
بهترین نوع چوب در قلیان چوبی ، درخت گردو و بید است . پیش از استفاده از قلیان، درون تنه میانه را با یک عدد سیخ داغ شده، بسوزانید تا پرز های آن سوخته و از بین برود. مطمئن باشید قلیان بوی چوب سوخته نمی گیرد. سپس قلیان را به مدت نیم ساعت داخل آب ولرم گذاشته تا سوراخ ها و منافذ آن کاملا گرفته شود.
می توان برای طعم دار کردن قلیان پارچه را لوله کرده و درون تنه چوبی هم بفرستید ، و یک سر آن در آب با عصاره تنباکو باشد ، به این ترتیب از داخل و بیرون تنه قلیون شما به خوبی طعم تنباکو را گرفته و به اصطلاح آب بندی شده است
میانه چوبی قلیان را حتما از جنس گردو تهیه نمایید. پس از هر بار استفاده از قلیان آب کوزه را تخلیه کنید. در صورت عدم تخلیه آب، سبب باد کردن و طبله شدن میانه چوبی شده و امکان شکستن تنگ آب نیز وجود دارد. پس از گذشت دو روز درون میانه چوبی را با آب شست و شو دهید.
پیشنهاد مطالعه : ساخت تنباکودر منزل
روش آماده سازی قلیان برنجی و طعم دار کردن قلیان برنجی

. امروزه از قلیان برنجی بیشتر استفاده می شود که تنه و لوله درونی آن ها از فلز برنج است
قلیون تنه برنجی هم نیاز به آب بندی و طعم دار شدن دارد تا هم سریع تر آماده شود و هم طعم بهتری داشته باشد. روشی که برای طعم دار کردن قلیون برنجی استفاده می شود هم شبیه به روش طعم دار کردن قلیون چوبی است ، اما تفاوت در این است که مدت زمان بیشتر و دفعات بیشتری برای طعم دار کردن آن لازم است.
با نوجه به مطالبی که در مورد قلیان گفته شد باید بدانید ،که قلیان هم به اندازه سیگار اعتیاد آور است. ماده مشترک سیگار و قلیان، نیکوتین است. از دیگر مضرات کشیدن قلیان، انتقال باکتری از تنگ قلیان و از سر شلنگ قلیان است که به صورت گروهی و دسته جمعی از آن استفاده می شود. قلیان به دلیل عبور دود از آب و رطوبتی که دارد آسیب بیشتری به ریه ها وارد می کند.
سیخ زدن قلیان چوبی چیست؟
اگر بخواهیم عمل سیخ زدن قلیان چوبی را به طور ساده و خلاصه برای شما بیان کنیم؛ باید بگوییم این کار جزء یکی از مراحل آب بندی کردن قلیان های چوبی می باشد که تاثیر بسزایی در کام دهی قلیان ایفا میکند.
از آنجایی که تنه قلیان های چوبی از چوب درختانی مانند گردو و بید ساخته می شود؛ ممکن است در سطح داخلی آنها پرز های چوبی وجود داشته باشد به همین دلیل برای سوزاندن این پرز ها، یک سیخ را داغ کرده و آن را چندین بار در تنه چوبی قلیان می چرخانند تا تمامی پرز های اضافه، سوزانده شود.
در رابطه با این عمل، شاید نگران این باشید تا تنه چوبی قلیان، بوی چوب سوخته بگیرد و مانع از طعم دهی خوب قلیان شود؛ اما در پاسخ به این نگرانی باید گفت این چنین نیست و این عمل تنها باعث سوزانده شدن پرز های اضافی می گردد؛ البته توصیه می شود بعد از انجام عمل سیخ داغ زدن، قلیان را به مدت نیم ساعت در درون آب ولرم گذاشته و بعد از خشک شدن از آن استفاده نمایید.
عوارض قلیان کشیدن
استفاده از قلیان می تواند سلامتی انسان ها را به خطر بی اندازد. زغالی که برای گرم کردن تنباکو از آن استفاده می شود می تواند سطح بالایی از سموم مختلف، مثل مونوکسید کربن ویا مواد شیمیایی تولید کند که فرد را در معرض خطر مبتلا شدن به سرطان دهان، سرطان ریه و یا سرطان معده و کاهش عملکرد ریه و تنگی نفس قرار دهد. متاسفانه به دلیل استفاده مشترک از قلیان افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری های عفونی مثل تبخال دهان، سل و هلیکوباکتر پیلاری قرار می گیرند .
سخن پایانی
ما در این مقاله سعی کردیم تا شما عزیزان را با انواع روش های آماده سازی قلیان آشنا کنیم .هم چنین درباره انواع قلیان ها از جمله قلیان کریستالی ، فلزی ،قلیان چوبی ،شارژی ،مسافرتی و .. صحبت کردیم و درباره تک تک آنان توضیح دادیم .حال دیگر می دانید که مراحل چاق کردن یک قلیان خوب به چه صورت است و می توانید به راحتی این کار را خودتان در منزل انجام دهید و در کنار دوستانتان اوقات خوشی را بگذرانید.امیدوارم که مطالب برای شما دوستان عزیز مفید بوده باشد.