درباره قلیان
حقایقی درباره قلیان، مواد معطر و اثرات ناگوار آن بر سلامت طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت هر وعده مصرف قلیان،
دودی معادل مصرف ۵ تا ۱۰ پاکت سیگار (۱۰۰ تا ۲۰۰ نخ) وارد ریه فرد میشود.
دود دست دوم: میزان مواجهه با دود قلیان برای اطرافیان
معادل ۵ تا ۱۰ سیگار برآورد شده است.
از نظر تاریخی قلیان توسط بومیان در بخش محدودی از منطقه آفریقا و آسیا مصرف میشد.
تا اواخر قرن نوزدهم میلادی و اوایل قرن بیستم،
مصرف قلیان با توتون بسیار تند و طبیعی بیشتر بین افراد مسن و بیشتر در منطقه خاورمیانه شایع بود.
با افزودن مواد معطر به توتون قلیان در اوایل دهه 1990،
مصرف قلیان بهشدت بین جوانان این منطقه رواج یافت و
بهسرعت به سایر کشورهای جهان گسترش پیدا کرد.
صنایع دخانی نقش قابل توجهی در ترویج مصرف قلیان دارند.
تولید تنباکوی معسل و طعمدار کلیدیترین تاکتیک این صنایع در ایجاد جذابیت و جذب مشتری بوده است.
حقایقی درباره قلیان مهمترین عوامل گسترش مصرف قلیان در جوامع:
ــ افزودن مواد معطر و اسانس برای کم کردن سختی و تندی دود توتون و ایجاد جذابیت برای مصرف کنندگان
ــ استفاده خانوادگی و گروهی از قلیان بهعنوان یک وسیله برای گذران اوقات فراغت
ــحقایقی درباره قلیان باور غلط در مورد کمضرر بودن یا بیضرر بودن
قلیان بهخاطر گذشتن مسیر دود از آب و تصفیه آن (در حالی که آب فقط برای کم کردن
دمای دود حاصل از ذغال گداخته بوده و بهعلت مقاومت ایجادشده،
شدت پک زدن و میزان عمق تنفسی و حجم دود ورودی به ریهها را افزایش میدهد).
ترکیبات موجود در تنباکوی معسل یا میوهای و اثرات ناگوار مصرف آن بر سلامتی:
تنباکوی معسل / معطر حاوی 70 تا 80 درصد مواد افزودنی و اسانس و ترکیبات شیمیایی است
بهدلیل ایجاد بو و طعم میوهها و گیاهان پرفایده
بسیاری از جوانان و افراد را با ایجاد تصور ذهنی غلط نسبت به مفید بودن مصرف آن گمراه میکند.
در بررسیهای انجامشده روی این نوع تنباکوها مقادیر بسیاری مواد سمی و سرطانزای قطعی
بهویژه ترکیبات بنزن و هیدروکربنهای معطر چندحلقوی (PAH) و فلزات سنگین شناسایی شده است.
مواجهه با بنزن طی سه تا 15 سال باعث بروز سرطان بهخصوص سرطان خون میشود
و بیشترین راه جذب آن از طریق تنفس است.
مطالعه بیشتر : اجزاء قلیان